23. helmikuuta 2012

Helsinki tutkii hätämajoitusvaihtoehtoja


YLE Hufvustadsregionen haastatteli 23.2. Homepakolaiset ry:n puheenjohtajaa Katja Pulkkista, joka on positiivisesti yllättynyt siitä, että Helsingin kaupunki on tarttunut yhdistyksen hätämajoitusaloitteeseen. Nähtäväksi jää, toteutuuko toimiva ratkaisu, sillä oikean rakennusmateriaalin valitseminen ei ole helppoa. Yksi vaihtoehto olisi rakentaa metallista.

Pulkkinen itse on nukkunut tänä talvena teltassa 10-15 asteen pakkasilla. Muuten hän on majaillut mm. tuttujen luona joutuen jatkuvasti vaihtamaan paikkaa saatuaan huimausta ja hengitysvaikeuksia. On epäselvää, koska kaupungin hätämajoitushanke valmistuu. Pulkkinen toivoo, että hanke toteutetaan, vaikka ensimmäinen asumismalli ei osoittautuisikaan toimivaksi. Kuuntele haastattelu täältä.

22. helmikuuta 2012

Talotohtori-palstalla aiheena mm. terveen talon eristäminen





Useissa lehdissä ilmestyvällä Talotohtori-palstalla (ks. Länsi-Uusimaa 20.2.2012) julkaistiin juttu, jossa Piritta Krogell Homepakolaiset ry:stä kysyi terveellisiin hätämajoitusratkaisuihin liittyen eristämisestä. Ekovillassa on booria, jonka on sanottu lisäävän homekasvua, ja lampaanvillassa on puolestaan tuholaisriski.

Talotohtori Panu Kailan mukaan eristemateriaalia tärkeämpää on, että talossa olisi ylipainetta alipaineen sijaan. Hän ihmettelisi, jos boori homehduttaisi puukuituvillaa. Hän on toivonut, että sitä saisi myös ilman boorikäsittelyä. Lampaanvilla pitäisi myrkyttää hyönteisten torjumiseksi.

Terve talo hengittää, pinnoissa ei ole lateksia, eikä yleensä muovia sisältäviä paperitapetteja. Yksi ongelma nykykodeissa on Kailan mukaan kemikaalit, joita luetteloitiin jo kauan sitten 20 000. Kemikaalien yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu juuri ollenkaan. "Näitä myrkkyjä on rakenteiden lisäksi huonekaluissa ja tekstiileissä. Kuka niistä ottaisi selvää?".

21. helmikuuta 2012

Kalevassa reportaasi teltassa asuvasta opettajasta

Kaleva julkaisi 19.2.2012 kuuden sivun reportaasin entisestä opettajasta ja suurperheen isästä, joka asuu teltassa terveyden romahdettua sisäilmaongelmien seurauksena. Mies ei sairastunut astmaan, joten Työterveyslaitoksella epäiltiin vian löytyvän korvien välistä.

"Ensimmäisenä pitäisi ymmärtää, että kyse on oikeasta sairaudesta eikä teeskentelystä. Asbesti huomattiin vaaralliseksi jo 1920-luvulla. Vasta 1980-luvulla asbestisairaus pääsi sairausvakuutuslakiin. En tiedä mikä siellä jarrutti, vakuutusyhtiötkö?"

"Hämeenlinnassa keuhkolääkäri ja psykiatri ymmärsivät sairauden. Mutta koska taudilla ei ole diagnoosinumeroa, lääkäri ei voi kirjoittaa todistukseen, että potilaan pitää olla kaksi vuotta eristyksissä. Osa lääkäreistä ei ymmärrä ollenkaan, ja sen takia on ollut rankkojakin kokemuksia. Jos tämä olisi hoidettu jo silloin Hämeenlinnassa, todennäköisesti olisin siellä vieläkin opettajana, enkä olisi kokenut tällaista henkilökohtaista katastrofia."

"Viime vuonna perustetun Homepakolaiset ry:n puheenjohtaja, helsinkiläinen Katja Pulkkinen ei uskalla arvioida sairastuneiden määrää. 'Miksi meidän määrästä ei ole tehty tutkimusta', ihmettelee itsekin sairastunut Pulkkinen. Yhdistys on kuitenkin muutaman kuukauden sisällä saanut lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka oireilevat. Heistä noin sata ei enää voi olla missään ilman vakavia oireita. "Ihmisryhmä, joka ei pysty enää olemaan missään, on ääripää. Lievemmin sairastuneita on huomattavasti enemmän. Altistumiskierre pitäisi katkaista ajoissa, jotta ihmiset eivät sairastuisi vakavasti."

Juttu on luettavissa täällä.

kuva: Pekka Peura

15. helmikuuta 2012

Sisäilmaongelmat lisäävät puurakentamisen suosiota

YLE:n Radio Suomen Päivän peilissä oli 13.2.2012 juttu puurakentamisen suosion kasvusta. Sen mukaan sisäilmaongelmat lisäävät puurakentamisen suosiota, vaikka todisteita puun paremmuudesta ei ole. Kuopioon on esimerkiksi rakenteilla maan suurin hirsipäiväkoti. Jutun mukaan myös Homepakolaiset ry:n jäsenet ovat vakuuttuneita, että he voisivat paremmin hirrestä tehdyissä taloissa.

Allergia- ja astmaliiton sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen sanoi jutussa, että myöskään puu ei ole päästötön materiaali ja että rakennusmateriaalia tärkeämpää on se, miten rakennus on tehty. Kuivana pito ja huoltaminen on tärkeintä.

***
Homepakolaiset ry korostaa, että kuiva rakentaminen on nimenomaan tärkeintä eivätkä toisille sisäilmasta sairastuneille sopivat rakennus- ja sisustusmateriaalit sovellu kaikille sairastuneille. Osalle sopii hirsi, mutta osa saa voimakkaita oireita esimerkiksi puun sisältämästä hartsista. Asia vaatii testaamista ja tutkimista.