Moderni rakentaminen sairastuttaa
Usko Paananen kirjoitti (HS Mielipide 17. 7.) ansiokkaasti suomalaisen rakentamisen ongelmista. Hänen mukaansa 1960-luvulla alkanut, rakennusten massatuotantoon tähtäävä rakennustapa on ongelmallinen eikä se onnistu tuottamaan kunnollisia asuntoja. Paananen kirjoitti, että rakennuskannastamme suuri osa kärsii eriasteisista kosteusvaurioista, eikä rakentamisen normistossa ole tilaa vaihtoehtoisille rakennustavoille.
Rakennuskantamme kunto on sekä kansantaloudellinen että inhimillinen ongelma. Luonnonlaeista irrottautuneen rakentamisen seuraukset alkavat näkyä dramaattisella tavalla: maassamme on kasvava ryhmä ihmisiä, jotka ovat sairastuneet huonosti rakennetuissa taloissa niinkin pahoin, etteivät löydä enää itselleen sopivaa asuntoa rakennuskannastamme. Näitä ihmisiä elää epäinhimillisissä olosuhteissa muun muassa parvekkeilla ja autoissa ympäri vuoden.
Kalliista ongelmasta on maassamme haluttu vaieta, mutta asiaan tulisi puuttua pikaisesti, jotta voitaisiin ehkäistä sisäilman myrkyistä sairastuneiden määrää ja auttaa ihmisiä pysymään terveinä ja työkykyisinä.
Sairastuneiden auttamiseksi on välttämätöntä kehittää pikaisesti toisenlaista rakentamista. Uusista materiaaleista nykymenetelmillä rakennetut talot eivät sovellu sairastuneille. Monet sairastuneet ovat huomanneet, että kokopuusta rakennetut talot soveltuvat heille paremmin, mikäli ne eivät ole kärsineet kosteusvaurioista.
Rakennuslainsäädäntöä tulisi muuttaa, sillä sairastuneiden kasvava määrä kertoo karua kieltään siitä, että nykyinen epäluonnollinen rakennustapa ei sovellu terveellisten rakennusten tuotantoon.