14. marraskuuta 2011

HS Mielipide: "Tietämättömyys on suuri ongelma sisäilmasairauksien hoidossa"






Helsingin Sanomat julkaisi Homepakolaiset ry:n vastineen 14.11.2011.

Sisätautilääkäri Olli Suhosen kirjoitus (HS Mielipide 11.11.) oli kuvaava esimerkki siitä, kuinka puutteellisin tiedoin lääkäri usein joutuu kohtaamaan sisäilmasta sairastuneen potilaan. Parhaimmillaankin lääkärit monesti osaavat yhdistää sisäilmaongelmiin vain keuhko-oireet. Usein sisäilmasta sairastunut saa kuulla vihjeitä peloista ja ongelman psykosomaattisuudesta.

Suhonen ihmetteli, miksi ihmiset yht'äkkiä sairastuisivat homeista, kun homeita on luonnossa ollut kautta aikojen. Nimenomaan. Nyt ei ole kyse luonnonhomeista vaan siitä, että olemme rakennuskulttuurissamme unohtaneet vanhat luonnonlait. Nykyinen rakentaminen on pääosin märkäbetonirakentamista: märän betonin päälle laitetaan liimoja, muovimattoja, eristeitä sekä kemikaalikäsiteltyjä villoja, ja itse betoniin lisätään lukuisia kemikaaleja muun muassa pakkasvalamisen helpottamiseksi.

Kosteuden muhiessa näissä materiaaleissa syntyy sisäilmaan myrkyllisiä cocktaileja. Esimerkiksi kosteista muovimatoista haihtuvien muovinpehmenninaineiden on todettu aiheuttavan Alzheimerin tautia ja hormonaalisia häiriöitä. Tutkimuksissa on myös todettu moderneilla materiaaleilla elävien mikrobien tuottavan huomattavasti
tuhokykyisempiä aineenvaihduntatuotteita (toksiineja) kuin perinteisesti puulla kasvaneiden homeiden. Esimerkiksi eläinkokeissa on todettu joidenkin hometoksiinien aiheuttavan sisäisiä verenvuotoja,
keskenmenoja ja neurologisia häiriöitä.

Kyse ei ole allergisesta reaktiosta, vaan myrkytysreaktiosta. Tästä käytetään termiä TILT, toksiinien aiheuttama sietokyvyn lasku, elimistön romahdustila, joka tunnetaan myös nimellä monikemikaaliyliherkkyys. Myrkyllinen sisäilma on yksi aiheuttaja tälle mekanismille, joka sotkee ihmisen immuunijärjestelmän niin, että hän alkaa reagoida vakavasti erilaisiin kemiallisiin yhdisteisiin - lopulta myös luonnon homeisiin.

Maailman terveysjärjestö WHO on todennut homeiden aiheuttavan muun muassa autoimmuunisairauksia, lamaavan tai ylitehostavan immuunijärjestelmää ja joidenkin kosteusvaurioaltisteiden olevan myrkyllisiä hermokudokselle, hedelmällisyydelle ja aiheuttavan syöpää.

Toivomme lääkärikoulutuksessa huomioitavan muuttuneet ympäristöolosuhteet ja lääkärien osaamista päivitettävän 2000-luvun vaatimalle tasolle, jotta sisäilmasta sairastuneille taataan heille kuuluva asianmukainen hoito.

Katja Pulkkinen
Katariina Aaltonen
Homepakolaiset ry