24. maaliskuuta 2012

Homepakolaisten vastine tiedetoimittajalle Helsingin Sanomissa

Helsingin Sanomat julkaisi tänään mielipidepalstalla Homepakolaiset ry:n vastineen:





Homeongelmaan on vihdoin puututtava


Jani Kaaron mielestä homeongelmaisia voitaisiin auttaa kognitiivisen terapian avulla (HS Mielipide 18.3.). Miksi ei tutkita, millaisia vaurioita sairastuneiden elimistö on myrkyille altistumisesta oikeasti saanut ja keskitytä näiden hoitamiseen? Suomesta puuttuvat sekä asianmukaiset tutkimukset että hoitomenetelmät sairastuneiden auttamiseksi.

Miksi Suomessa ei reagoida siihen, että neljäsosalla ihmisistä on kudostyyppi, joka vahvan myrkkyaltistuksen seurauksena aktivoituu ja estää elimistöä käsittelemästä myrkkyjä normaalisti? Tämän seurauksena ihminen ei siedä pieniäkään määriä altisteita. Tila on todettavissa laboratoriokokein, ja siihen on myös hoitoja. Kumpiakaan näistä ei ole käytössä Suomessa.

Jos ihmisen elimistö ei kestä myrkkyjä, miksi häneltä koulutettaisiin pois varoitusmekanismit, jotka mahdollistavat myrkkyjen välttämisen, kuten haju- tai näköaistiin reagoimisen? Emmehän pakota ketään syömään pilaantuneelta haisevaa ja näyttävää ruokaakaan. Eikö ole normaalia, että ihmisen puolustusmekanismi reagoi myös näkö- ja hajuhavaintoihin, kuten Kaaron influenssaesimerkissä? Lisäaltistumisen välttämisen todetaan alan julkaisuissa olevan tärkein askel kohti sairastumisen pahenemisen ehkäisemistä. Psykoterapian sijaan tarvitaan muita toimia, jotta sairastuneille taataan inhimilliset olot. Tällaisia ovat esimerkiksi erityisasuntojen järjestäminen ja etätyön kehittäminen.

Mitkä intressit ovat taustalla, kun halutaan kääntää katse rakennus- ja kemianteollisuuden puuhista uhreihin? Kuten TTY on todennut, talojen lisäeristäminen lisää homeenkasvua, ja kosteudenhallinta työmailla on huonolla tolalla. Kosteusvaurioituneita rakennuksia on rakennuskannastamme huomattava osa, ja rakentamisessa käytetään kemikaaleja, joiden haittoja kukaan ei ole tutkinut.

Kyse on ympäristösairaudesta, jota ehkäistään valvomalla rakentamisen laatua eikä kehittämällä terapioita. Sairastuneita tulee auttaa asiantuntevilla hoidoilla, ja uudet sairastumiset tulee estää sen sijaan, että keskittyisimme ongelman kieltämiseen.