27. huhtikuuta 2012

Kemia-lehdessä laajasti sisäilmaongelmista

Kemia-lehden numerossa 3/2012 on sisäilma-asiaa sekä pääkirjoituksessa että kahdessa artikkelissa. Pääkirjoituksessa Leena Laitinen kirjoittaa "Homeen ja kemikaalien sairastuttamat eivät ole työtä vieroksuvia pummeja tai nirsoja friikkejä. He ovat tavallisia ihmisiä, jotka tekevät samaa kuin me muutkin, hengittävät, asuvat ja työskentelevät. Epäonnekseen he maksavat näistä perusasioista terveydellään."


"Sairastuneiden vähättely on lopetettava" -artikkelissa Homepakolaisten puheenjohtaja Katja Pulkkinen kertoo oireistaan, jotka ovat mm. nivelkipuja, kuumetta, verenvuotoja, tunnottomuuksia, huimausta, pahoinvointia ja sydänoireita. Työterveyslaitoksen mukaan yli miljoona suomalaista altistuu työssään pölyille, kaasuille tai kemiallisille aineille. Altistumista tapahtuu myös sisäilmaongelmaisissa päiväkodeissa, oppilaitoksissa, kodeissa ja vapaa-ajan asunnoissa.
"HUSin infektiotautien ylilääkärin virasta eläkkeelle siirtynyt professori Ville Valtonen pitää tilannetta vakavana. ”Kosteusvauriosairauksiin liittyy homeiden aiheuttamien allergisten ja toksisten reaktioiden lisäksi monikemikaaliyliherkkyys. Herkistyminen voi invalisoida potilaan ja aiheuttaa kroonisia sairauksia, kuten keuhkosairauksia sekä reumaattisia ja neurologisia oireyhtymiä.”
Valtonen uskoo potilaiden määrän kasvavan tulevaisuudessa uuden sukupolven altistuessa päiväkodeissa ja kouluissa. Heidän ongelmansa puhkeavat ehkä 5–10 vuoden kuluttua, hän arvioi.
”Kromosomi kuudessa olevan HLA-alueen geenien on todettu vaikuttavan siihen, millainen ihmisen immuunivaste on infektioiden yhteydessä ja millaisia jälkiseurauksia infektioista tulee. HLA-alueen geenit voivat ainakin osaksi selittää, miksi jotkut sairastuvat lyhyen homealtistumisen jälkeen, kun taas toiset kestävät vuosien altistusta vähäisin oirein.”
TTL:n pääjohtaja Harri Vainio ehdottaa ensiavuksi virallista oireenmukaista diagnoosinumeroa (Toim. huom: Vainion ehdottama diagnoosi ei ole KELA-korvattava. Toivomme sairastuneille esim. Saksassa käytössä olevaa KELA-korvattavaa koodia T78.4). Pulkkinen korostaa diagnoosin tärkeyttä, sillä ongelman tunnistaminen ja ajoissa tapahtuva lisäaltistumisen loppuminen estää sairauden pahenemisen.


"Myrkyllisessä sisäilmassa työskentelee sairaita ihmisiä" -artikkelissa kerrotaan professori Mirja Salkinoja-Salosen tutkimusryhmän koulututkimuksesta, jossa tutkijoiden mukaan osoitettiin suora yhteys sisätilan toksisuuden ja terveyshaittojen välillä. Myös ilmanpuhdistimista on juttua.