19. toukokuuta 2012

Opettaja-lehti: Myrkyn jäljillä

Opettaja-lehden numerossa 18/2012 on artikkeli "Piilotettu lohikäärme", jossa helsinkiläinen ruotsin kielen lehtori Marja Veteläinen kertoo sairastumisestaan työpaikkansa Itäkeskuksen lukion sisäilmasta. Tänä keväänä hän lopulta irtisanoutui 10 vuoden sinnittelyn jälkeen, koska lääkkeet, osa-aikatyö, ilmanpuhdistin eikä koulun vaihto ratkaisseet ongelmaa. Hän oireilee nykyään valtaosassa rakennuksista. Ympäristökeskuksen vuonna 2009 tekemän sisäilmamittauksen mukaan koulun sisäilmassa ei ole terveyshaittaa. Veteläisen lääkärit ovat toista mieltä. Vakuutusyhtiö ei maksanut ammattitautitutkimuksia, kun taas Kela katsoi, että oireilu johtui työpaikasta. Sairauspäivärahaa ei silti herunut.

Jutussa kerrotaan myös Mirja Salkinoja-Salosen tutkimusryhmän koulututkimuksesta.

"Niissä kouluissa, joiden näytteistä toksiineja löytyi eniten, henkilöstö kärsi selvästi muita enemmän muun muassa astmasta, hengitysvaikeuksista, neurologisista häiriöistä, niveloireista ja kivusta."

Salkinoja-Salonen muistuttaa, että vaikka ei tarkkaan tiedetä, mikä aine sisäilmassa sairastuttaa, niin myöskään esimerkiksi diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja syöpien aiheuttajaa ei tiedetä, ja silti toimiin on ryhdytty näiden sairauksien kohdalla.

"Sisäilmasta sairastuneiden ja ilman toimeentuloa jäävien määrä ei tule laskemaan. Lapset sairastuvat jo päiväkoti-iässä. Nyt jokainen viranomainen hoitaa oman pienen vastuualueensa, mutta metsää ei nähdä puilta." Marja Veteläinen

Lue juttu pdf:nä täältä.